Пазари Азия, 3 февруари 2023

Ивон Ман, Bloomberg

12:44 | 3 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

 

Отчетите на три технологични компании от САЩ помрачи оживлението подхранено от Фед и големите централни банки. Става дума за резултатите обявени от Apple, Amazon и Alphabet – всички те показват забавяне в икономиката, което убива търсенето. Това определени вгорчи нагласите в Азия, а TOPIX и KOSPI приключиха деня с леко повишение, но печалбите намаляват, особено в Хонконг. Тук и в континентален Китай наблюдаваме спад при акциите макар данните за активността в услугите да бяха пренебрегнати.

Най-важната бизнес история за тази седмица си остава кризата около Adani Group. Имаше глътка въздух за техните облигации след като беше съобщено, че Адани води разговори с кредитори по предсрочното плащане на някои задължения в опит да възстанови доверието. 

Банки като Goldman Sachs и JP Morgan заявиха, че някои от облигациите все още предлагат стойност.

Това помогна за известно възстановяване поне на облигациите.  Goldman казаха, че дългът на Adani за момента е достигнал дъно, но най-тежкият удар си остава при акциите, където активите на компанията продължават да се понижават за седма поредна сесия. Загубата вече е над 120 милиарда долара  в пазарна капитализация.

В един момент днес Adani Enterprises беше потънала с 35% - най-големият спад в историята.