ADP: Има ползи от справедливото заплащане на хората

Нела Ричардсън, главен икономист на ADP

15:30 | 2 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

И така, тук сте, за да говорите за един от ключовите проблеми, които са идентифицирани от Световния икономически форум, е издръжката за живот. Разкажете ни за това.

Това е голям въпрос и е проблем навсякъде по света, Дейвид. Бях модератор на дискусия за издръжката за живот и имам някои изводи след този панел.

Първо, че има голяма разлика между пазарните заплати, минималните заплати, които са определени от правителствата и това, което е необходимо, за да се оцелее в този свят по отношение на жилище, основните нужди, храна, облекло, подслон.

В контекста на високата инфлация, дори когато тя стане умерена, не означава, че тези цени се понижават. Те вече са се повишили. Просто ще растат по-бавно. Така че заплатата на средния работник не е в крак с инфлацията. И дори преди пандемията, те не са били в крак с инфлацията за по-ниско платените работници, които покриват само стоки от първа необходимост. Това е глобален проблем и заслужава вниманието на света.

Добре, нека приемем, че светът действително обърне внимание. Надявам се, че ще го направи. Какво ще направи по въпроса?

Е, вярвате или не, всъщност има ползи от справедливото заплащане на хората.

Но има компании, които са били много активни по този въпрос.

Главният изпълнителен директор на Adecco беше в нашата дискусия. Unilever направи коментари за заплатите в своята дискусия за кризата на разходите за живота.

Те установиха, че всъщност има ползи да се плаща на хората справедливо. Това води до по-голяма ангажираност. Това води до по-голямо задържане на служителите. И това води до нещо, което светът наистина трябва да иска точно сега - социална стабилност, когато работниците са сигурни. И така, в момент, когато има недостиг на работна ръка в развитите икономики, справедливото заплащане на хората, е добър резултат и за компаниите.

И така, Unilever казва: "Да, смятаме, че е добре да се плаща повече на хората.“ Дали решението е за частния сектор? Дали е за публичния сектор? Или и за двата?

Трябва да бъде и за двата. Правителствата трябва да се намесят, защото когато има разлика между пазарната заплата и заплатата за издръжка на живота, това е перфектният повод за правителствена намеса.

Винаги, когато има такива разлики в икономиката, правителствата могат да направят много неща. Повече от 20 държави повишиха минималната работна заплата само през тази година заради инфлацията, заради признанието, че с наистина високите цени на жилищата и кризата с повишаването на разходите за живот, хората не печелят достатъчно, за да покрият основни неща. Така че правителствата имат своята роля. Роля имат и компаниите.