Accenture: Днес директорите са изправени нови промени по мащаб и вид

Джули Суийт, управляващ директор на Accenture

20:00 | 30 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Промените са нещо, с което директорите са свикнали и се справят. Но сега промените са на друго ниво. Дали става дума за мащаб или за вид?

И двете – и мащаб, и вид. Наскоро публикувахме нашия индекс на волатилността и ако разгледате последните 5 години нивото на драстичните промени е нараснало с 200% спрямо предходните 5 години, когато този индекс е показвал едва 5% такива промени.

Във всички случаи става дума за нови области. Така че, директорите, включително и аз, не са ръководили и управлявали по време на инфлацията и геополитическите промени, които преживяваме днес. Средата е много по-различна отколкото в миналото.

При тези промени, с по-ниския растеж и геополитическите трусове, дали средата е по-безмилостна предвид лихвите, които се покачват вместо да са близо до нулата?

Гледам на тази среда като носеща и предизвикателства, и възможности, защото ако бизнесът ви разходва много капитали и сте свикнали с ниска цена на капитала, то това определено е предизвикателство.

Същевременно, виждаме, че директорите се съсредоточават над това как да постигнат конкурентно предимство. Независимо дали говорим за структура на разходите, търсене на органични и неорганични стратегии и използване на възможността наистина да преосмислят начина, по който правят всичко, включително и в бизнес сферите с високи капиталови разходи, като капиталовите проекти и как по-добре да се използват технологиите.

Сигурен съм, че отговорът не е лесен, но какви са причините за разликите в мащаба и вида на промените? Технологичните промени ли ги предизвикват? Защо сме изправени пред повече промени отколкото в миналото?

Бих казала, че геополитиката има голяма роля в това, а преди такава роля имаше пандемията. Голямата промяна, която наблюдаваме след пандемията е, че самата технология беше коренната промяна и за това се говореше.

Днес силата на технологията се превърна в сигурността, но която може да се разчита, тя дава възможностите. Често казваме, че всички стратегии водят към технологиите и го виждаме при най-модерните компании, които са приели, че се нуждаят от преосмисляне на всички части от предприятието като използват технологии, данни и изкуствен интелект. И най-важното – нови начини на работа, така че тези технологии да са предимство в изграждането на устойчивост, в намирането на нови пътища за растеж.