Саудитска Арабия иска овладяване на фрагментацията в света

Мохамед Ал-Джадаан, министър на финансите на Саудитска Арабия

09:19 | 29 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Да се върнем бързо към Китай, защото Си Дзинпин посети Саудитска Арабия. Постлаха му червения килим. Имаше ли дискусия за продажбата на петрол срещу юани? Кажете ни повече за тези слухове?

Две неща. Първото се радваме на много добри взаимоотношения с Китай, както и същите взаимоотношения с други държави като САЩ и искаме да развиваме такива с Европа и други страни, които са склонни и в състояние да работят с нас за постигане на обществено благосъстояние в света.

По отношение на Китай, те са най-големия търговски партньор на Саудитска Арабия. Няма никакви проблеми относно уреждането на търговските ни отношения и дали ще се заплаща в евро, в саудитски риял или в тяхната валута...

Значи изобщо не се обсъжда този въпрос?

Не изключваме никаква дискусия, която да доведе до подобряване на търговията по света.

Нека завършим с това. Саудитска Арабия на първо място – принц Абдулазис Бин Салман много ясно даде да се разбере в речта си, че Саудитска Арабия е на първо място... Това подтиква ли ви повече към Китай за вашите финансови връзки в отношенията отколкото към САЩ? Има ли преориентация и дали ще се развие по-бързо, отколкото мислим?

Изобщо не мисля така. Работим и с двете страни. Имаме голям интерес към отношения със САЩ. Голяма част от нашата икономика се търгува с щатския долар с международните партньори. Но също така търсим напредък в отношенията ни с Китай. Ние търгуваме с тях активно. Те са най-големият ни търговски партньор. Искаме да сме сигурни, че ще изградим мост над глобалното разделение и да осигурим начини за овладяване на тази фрагментация и да се подобри сътрудничеството.