Богатите китайци напускат страната

Денис Уий, Bloomberg

08:30 | 28 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Какво знаем за това бягство на богатство от Китай?

Като цяло, засилва се впечатлението, че богатите китайци отдавна искат да напуснат страната. Имаше натиск над технологичния сектор, над сектора на недвижимите имоти и все по-често на китайските богаташи не се гледа с добро око заради призивите на президента Си Дзинпин за всеобщо благоденствие.

И те все повече се чувстват застрашени.

След партийния конгрес през октомври миналата година се наблюдава засилващо се желание за заминаване и пътуване. Сега с отварянето на границите все едно се отприщи язовир и богатите китайци искат да се преместят. А сега вече има и възможност да се преместят. Точно този процес набира сила в момента.

Питам се дали това, което виждаме с отварянето на границите не е натрупано... щях да кажа търсене, но по-скоро тенденция, която е била задържана заради затварянето. Защо виждаме този ръст?

Това е вярно, налице е натрупано търсене, желанието за пътуване, а сега най-после хората могат да се качат на самолет и нещата се раздвижват. Определено това е свързано с отварянето и липсата на възможност за пътуване през последните 2-3 години.

В началото на пандемията нямаше много движение, защото беше трудно да се пътува, имаше карантина в Китай. Сега вече се облекчават мерките и има възможност за пътуване и затова наблюдаваме тези процеси.