ASML предупреди, че заради блокадата, Китай може да си развие свои чипове

Питър Елстром, Bloomberg

13:00 | 27 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Доста необичаен коментар от страна на директора на ASML. Това може да не е глобално име, но е един от най-важните производители на оборудване за чипове. Те продават на компании за чипове, които след това ги правят.

Питър Уеник казва, че усилията на администрацията на Байдън да спре Китай да не развива собствено производство на чипове може да има обратен ефект. Че те може още по-упорито да тръгнат да развиват оборудването, което им трябва, за да правят чипове.

И че в дългосрочен план ще има негативен ефект за фирми като самата ASML и други производители на оборудване за производство на чипове и за западната индустрия на полупроводниците като цяло.

Освен американските усилия да спрат достъпа на Китай до модерни чипове, тук става дума как може да реагира Китай. Говорих с почетния председател на технологична компания, който каза, че това може да ги накара още по-агресивно да се опитат да завладеят Тайван заради TSMC.

В много от тези дебати се споменава бъдещето на Тайван. Администрацията на Байдън представи ограниченията си за чиповете за Китай през октомври и сега преговаря с Япония и Нидерландия, за да се присъединят и те към тази на практика блокада на доставките на такова оборудване за Китай.

Bloomberg съобщи, че те са близо до формиране на съюз. Това е важно, защото в трите страни са петте най-важни компании за оборудване за чипове.

Въпросът за Тайван е отдавна. Какво ще стане с него и особено с TSMC, която в момента е най-важната компания в света.

Предупреждението на ASML вероятно ще промени мнението на политиците, така ли?

Добър въпрос. Май няма да има никакъв ефект върху политиката в момента. Май САЩ доста успешно събира подкрепата на съюзниците си, особено на Япония и Нидерландия. Останалите две важни страни са Тайван и Южна Корея.

Май напредват към някакво споразумение.

Основното е да се следят детайлите на тези договори. Точно какво ще се съгласят да направят Япония и Нидерландия, когато приемат да направят някакви ограничения за износа на оборудване за производство на чипове и други важни технологии за Китай. Дяволът ще бъде в детайла.