Япония и Нидерландия готови да подкрепят САЩ за чиповете за Китай

Симон Фоксмън, Bloomberg

11:00 | 27 януари 2023
Обновен: 11:53 | 27 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Bloomberg научи, че Япония и Нидерландия се готвят да се присъединят към САЩ и да ограничат достъпа на Китай до машини за производството на чипове. Представители на двете държави ще приключат преговорите още днес. Тези съвместни усилия ще попарят допълнително амбициите на Пекин да изгради собствени мощности за микрочипове.

Американската икономика  надскочи очакванията за последното тримесечие на 2022. БВП е нараснал с 2,9% на годишна база, което е спад спрямо 3,2% от третото тримесечие. Някои икономисти казват, че в данните има предупредителни сигнали, особено при отслабването на потребителското търсене, което подсказва, че рецесията в САЩ си остава значителен риск за тази година.

Акциите на компаниите от Adani Group се понижават и продължава разпродажбата, която започна след като инвеститорът Hindenburg Researсh публикува доклад обвиняващ фирмата в измама. Индийските пазари бяха затворени вчера, но тази сутрин Adani Enterprise изгуби 6% на борсата в Мумбай, а някои акции на групата изгубиха цели 15%. Adani категорично отхвърлиха обвиненията. Bloomberg научи, че от групата планират подробен отговор по-късно днес.