Джордж: Мекото приземяване все още е възможно

Естер Джордж, президент на Фед Канзас

17:31 | 23 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева


Това е много затегнат трудов пазар. Необичайно затегнат. И преди е имало 3,5% безработица, но ако погледнете хората, които са в работната сила, ние сме още далеч от голямо участие в сравнение с 2019г.

Има редица нови работни места, които се отварят за всеки работник, който е на разположение. В този смисъл всички индикатори показват колко е затегнат трудовия пазар.

Когато говоря с хората това е основната им тревога – способността да намерят хора за работа.

Затова от страна на предлагането в икономиката, има някои значителни препятствия, които усложняват устойчивото овладяване на инфлацията.

Повишение на безработицата с половин процентен пункт е около милион и половина души, които губят работата си. Дали има начин да се избегне това? Смятате ли, че това има различна динамика, при която безработицата няма значително да се увеличи?

Вижте, разходите се увеличиха. Бих потърсила дали някои от тези новооткрити работни места не намаляват. Дали някои свободни работни места не се закриват. Дали този дисбаланс не започва да се уравновесява.

Сценарият за меко приземявате и този, който всички искаме.

Има някои възможности за това.

Остават още много пари у домакинствата. Те може да започнат да разчитат на тях, което ще улесни нещата по отношение на затягането, но трябва да изчакаме и да видим.

Защо Уолстрийт не ви вярва като казвате, че искате да задържите дълго време лихвите и ще направите каквото е нужно?

Не знам дали съм човекът, който трябва да говори от името на Уолстрийт. Ще ви кажа, че може да имаме различни хоризонти и обективи, през които гледаме на проблема. Чувам много за вероятността от рецесия, много внимание се обръща на очакванията за пик на лихвите.

Смятам, че за мен и колегите ми най-важното е връщане на ценовата стабилност. Това е много ясна цел в момента.

Мислим какво е нужно, за да бъде тази политика достатъчно рестриктивна, но не твърде много, за да постигнем двата процента дългосрочна цел.

 

Да кажем, че го постигнете. Какво ще стане с икономиката след края на този цикъл? Ще се върнем ли към новата норма на ниски лихви и ниска инфлация? Ще имаме ли стара норма? Или съвсем нова норма? Каква ще бъде икономиката според вас?

Ще бъде различно. Нямам кристална топка да гадая какво ще бъде.