Защо яйцата са толкова скъпи

Кайла Сканлън, Bloomberg

14:30 | 23 януари 2023
Обновен: 15:02 | 23 януари 2023
Преводач: Петя Кушева


Яйцата са скъпи и това е част от много по-голям проблем. Твърде голямо търсене и недостатъчното предлагане, недостатъчни инвестиции в инфраструктурата на производството на яйца и липса на превенция.

Като много други във веригите за доставка на храни, основни продукти като царевица, масло, нахут, портокали и бебешки храни - всички те не достигат за потребителите.

Проблемът е и отвъд хранителните продукти, като например при самолетите, друга основна част от нашата икономика.

Неотдавна се срина системата NOTAM, за комуникация с пилотите и самолетите бяха  приземени, заради критична инфраструктура, изцяло зависима от древни технологии. Недостатъчните инвестиции в пренос на ток, питейна вода, мостове ви струват 3300 долара годишно.

Има и други неща, като липсата на железничари.

Най-известният мобилен телефон в света е изцяло зависим от друга държава.

Всичко е безпрецедентна криза. И няма подготовка за кризите.

Инвестициите в технологиите са ключови, за да вървят нещата, но компаниите изкупуват обратно акции, вместо да се занимават с R&D.

Приемаме за даденост факта, че можем да имаме яйца и летящи самолети дотам, че финансираме всичко до моралното му остаряване. Колко дълго очаквахте яйцепроизводството да расте и да се развива без да се подготвите правилно за птичи грип?

Колко дълго сте очаквали да работи системата NOTAM, изградена по време на президента Бил Клинтън?

Дългосрочни проблеми, които продължаваме да подлепваме. Законопроектът за инфраструктурата беше добър и постигна напредък. Но трябва да свършим работа с  компаниите. Възвръщането капитала на акционерите е важно. Но на въпросния акционер му е важно и да има функциониращо общество.

Всички трябва да се грижим за системата, в която живеем за в бъдеще, защото ние сме всичко, с което разполага бъдещето. Ненапразно ни наричат потребители. Но можем да изместим този наратив към нещо по-добро, като върнем човека в центъра на икономиката.

Яйцата са скъпи заради предлагането и търсенето, но търсенето и предлагането са проблем, защото не ни е грижа за системата, в която съществуваме, докато части от нея се сринат. Това вече няма да работи.