Qatar Investment Authority не търсе активи-трофеи

Мансур Бин Ибрахим Ал-Махмуд, директор на Qatar Investment Authority

14:30 | 17 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какви компании търсите? Перлите в короната като Harrods например? И търсите ли да я купите или търсите по-голяма компания?

Не точно. Не сме се насочили само към активи-трофеи. Когато тръгнем, правим много пълна оценка на възможностите. Включваме сценариите, които откриваме на пазара.

Ние сме силно свързани с него, знаем какво се случва на него. И оценяваме възможностите на базата на фундаменталните аспекти.

Дали става дума за актив-трофей или не, винаги разполагаме инвестиции.

Ако открием актив-трофей, добре. На правилната оценка, определено ще го придобием за бъдещите поколения.

 

В Катар говорихме за Twitter, където сте един от най-големите инвеститори и мисля, че в последните няколко месеца акцията се колебаеше нагоре-надолу. Всеки ден говорим за нея и за Илон Мъск. Къде сме по този въпрос?

Винаги ме питате за това. Както знаете, ние сме инвеститор, но консервативен инвеститор. Ние сме финансов инвеститор. Работим с мениджмънта, с Илон, за плана му за компанията. Вярваме в това. Вярваме в ръководството му, вярваме, че ще обърне компанията.

Така че подкрепяме плана, който мениджмънтът е направил.

Помолихте ли го по-малко да пише в Туитър? В последните 8 месеца имаше толкова волатилност? Участвахте ли в тези разговори?

Не точно. Ние не се включваме до такава степен. Той има нашето доверие и ние сме сигурни, че ще го използва много ползотворно.

Има ли друга технологична компания, която ви изглежда привлекателна в момента? Имаше доста съкращения, доста икономии. Като говорим за Азия, не можете да участвате в SoftBank, но има ли нещо от този мащаб, което търсите?

Абсолютно да. Нашите интереси са в цялата област на технологиите. Дигитализацията е много важна тема за нас. Затова инвестираме в софтуерни приложения, които ще имат роля в дигитализацията.

Отново, ние сме дългосрочен инвеститор. Така че винаги възприемаме фундаменталния подход към сектора и темата, в която влагаме пари.

Всяка корекция на пазара не означава, че трябва да използваме тактики. Освен ако не искаме да запълним празнина в портфейла си. Но като цяло сме дългосрочни инвеститори и възприемаме дългосрочна перспектива.