Д-р Поланд от Mayo Clinic: Не сме приключили с ковид, част 3

Д-р Грегори Поланд, директор на проучвания на ваксини в Медицински факултет, Мейо Клиник

13:30 | 5 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Какво се случва с грипа в момента, д-р Поланд? Тук, в Лондон, имаме взрив от грип заедно с повече случаи на ковид. Дали тази година е различна с голям брой случаи и от двете? Знаем, че не е имало грип в продължение на две или три години, защото сме били изолирани и носим маски. Дали това е грипна вълна и дали е еднократна?

Да, така е. Периодично имаме лоши години, така да се каже. Тази е особено лоша. Започна рано. Вероятно ще продължи дълго време.

Добрата новина е, че това е грип АH3 (ей-ейч-три) и 2, който е добре съчетан с ваксината срещу щама, който е в северното полукълбо. Ваксината не предотвратява напълно инфекцията, но предотвратява усложненията от тази инфекция. Така че, точно както прогнозирахме, тази тридемия наистина е настъпила. Имаме възраждане на ковид и ръст на броя на грип А и респираторни вируси.

Да. Нека да чуем Вашата прогноза за тази година, защото преди две години ни казахте в тази програма, че все още ще носим маски след една година и всички си помислихме, че сте луд. Аз определено все още нося маска през цялото време. Докторе, какво мислите за тази година?

Вероятно ще видим периодични вълни на ковид. Разбира се, също и на грип и респираторни вируси през зимата. Не сме излезли все още от гората.

Трябва да инвестираме в моноклонални антитела и да имаме по-логичен подход към използването на антивирусни препарати.

По някакъв начин трябва да убедим населението, че ще има свръх заболеваемост и смъртност, докато не ваксинираме хората и ги убедим да носят масово маски.