Поусън: Администрацията се срамува от имиграционната политика

Адам Поусън, президент на Peterson Institute и бивш член на Монетарния комитет на BOE

16:17 | 28 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Обикновено повишаването на производителността изисква повече инвестиции, които да я водят. Но в миналото тя обикновено расте, защото има уволнения. Т.е. работодателите решават да дават по-големи заплати на по-малко хора.

И двете се отразяват на производителността, но въпросът е дали имате краткосрочен тласък или продължаваща тенденция.

Ако фирмата ви уволнява работници временно, ще може евентуално да произвежда същия обем продукция с по-малко работници.

Но не може да продължаваш да уволняваш и да печелиш. Вероятно в много случаи няма да успеете да запазите същото ниво на производство, ако продължавате да освобождавате хора.

Така че еднократно, може да стане или не.

Ако направите инвестиция и ако вложите в човешки капитал, ако инвестирате в реорганизация, иновации, ще имате тенденция на ръст в производителността.

Няма смисъл от инвестициите в работна ръка, за това говореха в Сингапур и Хонконг. Или в Япония. Ако инвестирате постоянно, ако продължавате да добавяте капитал, това също няма да е полезно и няма да вдигне производителността.

Така че става дума за инвестиции, които да доведат до по-добри процеси, по-добри резултати. Това е най-важното.

Казахте, че най-простия начин е да се обърнем към имиграцията. Това е за един икономист, но не е най-лесното и просто нещо за един политик. Не съм сигурен, че съм чул от администрацията на Байдън ясно обяснение на имиграцията от икономическа гледна точка. Може ли да ни доведе това до по-рационална имиграционна политика?

Иска ми се да можех. Иска ми се хората в кабинета и президентът Байдън да чуят тези, които искат имиграция. Ние забелязваме, че отново и отново администрацията на Байдън се срамува отчасти от имиграционната политика, защото тя е също толкова варварска както и при Тръмп и също толкова икономически неуспешна.

Така че поне администрацията на Байдън не лъже. Не говори за ограничаване на имиграцията като начин за подобряване на благосъстоянието на всички. Защото има всички доказателства, че това е лъжа.

Но няма причина да не вземаме повече хора. Би трябвало да приемаме бежанци. Да приемаме културни работници. Да приемаме здравни работници. След като заплатите в тези сектори силно се повишиха, имаме повече възможности да приемаме хора, които биха искали да работят на по-ниски заплати само и само да са в Америка.

И това няма да струва нищо на хората с ниски доходи, които вече са сменили работата си и са минали по-нагоре, с по-високи заплати.

Там имаме недостиг. Също както и в Силициевата долина, в производството, в различни развойни компании. Нямаме квалифицирани работници.

Продължават да повтарят, че това е политика. Мразя да мисля, че няколко души в Западна Вирджиния и Пенсилвания или в Уисконсин определят съдбата на обществото и решават каква е икономическата логика.