Компакт дискът стана на 40г, част 1

Нейт Ланксън, Bloomberg Лондон

22:00 | 20 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Този компакт диск на Metallica не винаги е бил подложка за чаша кафе. От него звучеше музика. А това лято стават 40 години откакто това се отнасяше за стотици милиарди други компактдискове. Всъщност, през миналата година в САЩ продажбите на дискове нараснаха за първи път от близо две десетилетия. Продажбите на винилови плочи и касети също са се увеличили. Струва си да се запитаме за това, дали в четиридесетата година на компакт диска славните му дни са изчерпани, или както много 40 годишни оптимисти вярват, животът едва започва на 40.

Компакт дисковете са разработени през 70-те години от Philips и Sony, а първият плейър е пуснат в продажба в Япония през октомври 1982 г. Този на Sony CDP 101 струваше около хиляда долара, което се равнява на около три хиляди долара днес. Потребителите бяха убедени, че удобството и звуковите постижения на изцяло цифровия диск е за предпочитане пред обемистата винилова плоча или тромавите касетки, и то не само в домовете. В рамките на две години Sony пусна на пазара преносим цифров плейър и още един, който се побира в автомобил. Разпространението нарасна експоненциално.

През 1984 компакт дисковете представляваха само около 2 % от продажбите на музикални записи в САЩ. През 1985 г. те са вече 9 %, а през 1986 г. - 20 %. Но само част от магията на CD всъщност е била показана до този момент. Потребителите нямаха представа, че технологията пазеше огромна тайна. Това беше фактът, че компакт дисковете не са изобретени само за съхранение на аудиоматериали.

Съвсем не. Създадени са, за да съхраняват двоични данни, които на първо време са били дигитализирани звукови записи. Зад кулисите инженерите са работили върху това как да форматират компютърни данни за тях. По онова време дискетите съхраняваха по-малко от около два мегабайта данни, докато дисковете можеха да съхраняват стотици.

Phillips и Sony работеха с компютърни гиганти, включително Apple, Microsoft и други. Първият компютърен CD ROM се прояви през 1986 г.