Шмигал: Всеки ТЕЦ в Украйна е повреден от руски ракети и дронове

Денис Шмигал, министър председател на Украйна

16:58 | 14 декември 2022
Преводач: Мария Попова

През изминалото лято заявихте, че оценката ви за следвоенното възстановяване на Украйна възлиза на 750 милиарда долара. Предвид последните нападения над украинската енергийна инфраструктура, дали тази цифра не е по-висока?

Според нашите оценки, които са потвърдени от Световната банка, към първи юни тази година стойността на всички щети е била 350 милиарда долара. Но сега, Анна Биерде, вицепрезидент на Световната банка оценява тези щети и всички наши загуби на около 700 милиарда долара. Тази оценка съвпада с нашата оценка, която бяхме направили преди това за 750 милиарда.

Знаем, че новите нападения с ракети, които руснаците извършиха през последния месец и  половина са нанесли нови щети върху енергийната ни инфраструктура.

Всяка топлоцентрала в Украйна е повредена от ракети или дронове на Русия и знаем, че поради това ще се нуждаем повече от възстановяване на трансформатори, електропреносна мрежа, специално оборудване за електроцентрали.

Нуждаем се от всичко това в момента и това беше един от въпросите, които обсъждахме на днешната конференция – как да оцелеем през тази зима. Защото милиони хора в Украйна страдат, заради терористичната дейност на Русия, заради масираните ракетни нападения, страдат над 12 милиона души, които нямат светлина или имат електричество за няколко часа на ден.

Ситуацията е наистина ужасна, защото нашата икономика, нашите училища и болници не могат да работят нормално заради липсата на електричество.