Сен: Китай ще води петрола през 2023г.

Амрита Сен, директор Проучвания, Energy Aspects

13:30 | 14 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Защо не е оценено на пазарите? Защо никой не следи темата, с която всички са запознати, защото до неотдавна бяха част от нея. Че отварянето на Китай ще се отрази на цените на петрола като ги повиши?

Имам чувството, че се дължи на недоверие. Око да види, ръка да пипне. Защото имахме няколко фалстарта в началото на годината. Хората в Шанхай очакваха разхлабване на ограниченията, което не се осъществи.

И освен това те още не купуват суров петрол на пазара както преди. Защото през ноември купиха страшно много и трябва да го изчерпят.

Така че и двете неща трябва да си съвпаднат.

Освен това като цяло сте права, хората са вперили очи в сметките си и не внимават.

Ако гледате кривата на цената за 2023г, тя изглежда изключително привлекателна. Няма нужда от големи загуби на предлагане, за да се затегне пазарът. Просто отварянето на Китай и стратегическите петролни резерви дават огромен оптимизъм за следващата година.

Стратегическият резерв все още изпуска. Последният търг за дистрибуция току-що мина. Колко влияе това на цената?

Много. Тази година ние практически не загубихме много петрол от руската инвазия на Украйна.

Защото ембаргото едва сега започна.

От началото на инвазията бяха изпуснати 270 млн барела от глобалните стратегически петролни запаси и при около половин милион барела руски загуби, просто смятайте.

Натрупахме търговски резерви, но едва около 150 млн барела. Така че ако не беше стратегическия петролен резерв, щяхме да сме свършили петрола на много места.