Франция и Мароко ще се срещнат на полуфиналите

Сю Кийнан, Bloomberg

12:30 | 12 декември 2022
Обновен: 23:57 | 12 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Франция и Мароко ще се изправят един срещу друг на полуфиналите на Световното по футбол. Французите победиха Англия с 2:1, след като капитанът Хари Кейн пропусна дузпа, която щеше да доведе до обрат.

Мароко стана първият африкански и арабски отбор достигнал до полуфиналите, побеждавайки Португалия с 1:0 и ще играе срещу Франция.

Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Катар, за да гледа мача.

Китайските официални власти все повече омаловажават рисковете от ковид-19 в процеса на облекчение на ограниченията. Висшият медицински съветник на Китай каза за държавните медии, че процентът на смъртността от омикрон е толкова нисък, колкото тази от обикновения грип. Той заяви, че повечето хора се възстановяват в рамките на 7 до 10 дни.

Коментарите на съветника последваха последната линия предприета от правителството относно вируса, докато Китай върви към излизане от своята политика на нулев ковид.

Междувременно политическият шеф на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия се срещна с тайванския президент Цай Ингвен в Тайпе. Това е първото посещение на висш член на управляващата партия на Япония в Тайван от 19г години. То става, когато Токио се готви да даде тласък на военните си разходи. Обсъдени бяха участието на Тайван във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство и подобряване на партньорствата за пътуване.

Тайланд достигна целта си от 10 милиона чуждестранни посетители тази година. Драстичен контраст спрямо по-малко от половин милион чуждестранни посетители през 2021 г. Тайландските власти очакват приходи от чуждестранни туристи от над 14 милиарда долара тази година. Възстановяването може да бъде по-бързо, в зависимост от това колко скоро Китай ще отвори отново границите си. Тайланд се стреми към 20 милиона задгранични посетители и постъпления от 43 милиарда долара чуждестранни туристи през следващата година.