Пауъл очаква умерен темп на повишение още през декември

Джером Пауъл, председател на Фед

16:30 | 1 декември 2022
Обновен: 17:36 | 1 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Аз и моите колеги от Федералния комитет по отворения пазар, FOMC, сме убедени във възстановяването на ценовата стабилност. След заседанието ни през ноември отбелязахме, че очакваме продължаващите увеличения на лихвените проценти да бъдат според прогнозираните, за да се постигне достатъчно рестриктивна позиция за понижаване на инфлацията до 2% с течение на времето.

Паричната политика оказва влияние върху икономиката и инфлацията с несигурни закъснения и пълния ефект от нашето бързо затягане тепърва ще се усещат.

Следователно е разумно да се ограничава темпа на повишаване на лихвените проценти, тъй като наближаваме нивото на ограничаване, което ще бъде достатъчно, за да се намали инфлацията.

Времето за умерен темп на повишаване на лихвените проценти може да настъпи още на декемврийското заседание.

Като се има предвид напредъкът ни при затягане на политиката, времето за това е много по-малко значимо, отколкото въпроса колко още ще трябва да повишим лихвите, за да контролираме инфлацията и продължителността на периода, през който ще е необходимо да задържим политиката на рестриктивно ниво.

Вероятно е възстановяването на ценовата стабилност ще изисква задържане на политиката на рестриктивно равнище за известно време. Историята категорично предупреждава срещу преждевременното разхлабване на политиката.

В заключение ще кажа, че ще запазим курса, докато не завършим работата си.