Кожа от кактус: Новата устойчива алтернатива, част 1

Ейдриан Лопез Веларде и Марте Казарез, основатели на Desserto

11:26 | 25 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Кактусът не е просто символично растение в Мексико, той е нещо повече.

Не е необходимо да го напоявате. Не е нужно да разчитате на дъждовете. Ако можем да направим материал от него, това би било фантастично.

Според ООН, модната индустрия отделя 8 до 10% от световните въглеродни емисии. И близо 20% от отпадъчните води.

Това са Ейдриън и Марте. Тези двама мексикански предприемачи се заемат да намалят въздействието върху околната среда на производството на животински кожи и да намерят устойчива алтернатива.

Специалисти са в разработване на биоматериали, които могат да се прилагат в широк спектър от продукти, от обувки до облекла, аксесоари.

Desserto не е кожа.

Desserto не е синтетичен материал.

Desserto е нов материал, той е нова иновация направена от кактус.

Кактусът Opuntia ficus-indica, нопал, е в националния ни флаг и в латиноамериканската ни култура. Имахме мечта да направим материал от символично растение на Мексико, нещо, с което всички да се идентифицираме.

Има повече от 1000 видове кактуси по света и повечето от тях растат тук, в Мексико. Това растение не е просто символ за страната. Нещо повече е. То е растение, което генерира хиляди и хиляди работни места в цялата страна.

Кактусът е хигроскопично растение. Това означава че абсорбира влагата от околната среда.

Кожата на самото растение е много устойчива и интелигентна. То расте без напояване, без хербициди, пестициди, без никакви специални грижи. И дори ако не вали дъжд през цялата година, тя пак ще расте силно. Това е доказателство колко устойчив и ефективен е.