Основните заключения от Протокола на Фед

Майкъл Маккий, Bloomberg

14:08 | 24 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева


Протоколите не показаха особено много детайли за мнението на членовете на Фед за подходящото темпо на политиката.

75 базисни пункта на заседанието на 2 ноември, но по-бавно след това.

„Значително мнозинство от участниците прецениха, че скоро би се  наложило забавяне на повишенията“.

Посочените причини: несигурност от ефекта на вече направеното затягане за икономиката и инфлацията.

Малцина казват, че темповете на повишение на лихвите може да намали риска от нестабилност във финансовата система.

Темповете на повишение на лихвите обаче според протоколите стават по-малко важни от крайното ниво на лихвата, което ще намали инфлацията и колко време ще остане там.

По въпроса има някои разногласия.

Мнозина участници според протоколите смятат, че е имало значителна несигурност за крайната цел на лихвата на Фед за намаляване на инфлацията и „оценката им за това ниво ще зависи отчасти от постъпващите данни“.

Въпреки това „мнозина участници отбелязаха, че ако инфлацията покаже малко признаци на понижение и ако дисбалансът търсене-предлагане продължи, това ниво може да е по-високо от очакваното“.

Интересното е тук, че се говори за „различни“. Дума, която не помня да съм виждал в такъв контекст преди. Трудно е да се каже от този израз каква е подкрепата за по-висока крайна лихва. Колко хора смятат, че трябва да стигнат над нивото около 4,75%, което заложиха в плана с точките през септември.

На пресконференцията след заседанието председателят Пауъл предположи, че би могла лихвата да стигне там някъде.

Проблемът, поразил пазара на британските държавни облигации също е бил обсъден и участниците са казали, че трябва да положат всички усилия пазарът на държавни облигации да работи като са сметнали, че тогава не е работел.

Освен това заседанието е започнало с дискусия по етичните стандарти на Фед. На участниците е било напомнено, че те и екипите им трябва да се придържат към най-отговорно поведение.