Амрита Сен не очаква някоя страна извън Г-7 да подкрепи тавана на цените на руския петрол

Амрита Сен, директор „Проучвания“ в Energy Aspects

15:00 | 24 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Обяснете ми нещо, защото и аз съм  малко  объркан от цялата картина. Доколкото разбирам, да, ембаргото ще бъде въведено, а таванът има за цел да попречи на Русия да продава на други държави на по-висока цена.

Да, но това предполага другите държави като Индия и Китай реално да приемат тавана на цените. Още вчера чухме изказването на заместник премиера Новак, който каза, че Русия няма да продава петрол на никоя държава, съобразявайки се с ценови таван.

Това, което таванът на цените и облекченията около транспорта и застраховките ще постигнат е да позволят петролните потоци от Русия да продължат да се насочват на изток, евентуално със застраховки в Европа. Това определено означава, че повече руски петрол може да се внася на изток, при положение, че не могат да се използват западни застраховки. Но предстои да видим дали ще стане така, а това зависи от факта кои държави ще приемат тавана на цените. За сега никоя страна извън Г7 не го приема и ние не очакваме това да се промени.

Като говорим за другите държави, какво означава това за ОПЕК+?

ОПЕК+ много ясно заявиха, че са притеснени от прогнозата за търсенето особено в Китай и бих казала, че са напълно прави. На все повече места в Китай се въвежда карантина и самите ние понижихме прогнозата за търсенето в страната именно поради тази причина. Ако това е логиката зад решението за намаляването на производството на срещата през октомври, то не виждам защо да увеличат производството през декември. Да, ако движенията на цената се влошат и ако фундаментите се влошат са възможни още съкращения на добивите.