Кивито след повишението на лихвите от RBNZ

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

12:00 | 23 ноември 2022
Обновен: 14:01 | 23 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Поглед и към водещите заглавия. Кивито поскъпна след като новозеландската централна банка повиши лихвите с рекордните 75 базисни пункта и намекна за предстоящо допълнително затягане. Комитетът по паричната политика вдигна лихвите до 4,25%, а прогнозите са за пик от  пет и половина процента през третото тримесечие на 2023. Централната банка реагира на по-високата от очакваната инфлация и почти рекордно ниската безработица.

Основателят на FTX Сам Банкмън-Фрийд се извини за внезапния срив на крипто борсата в писмо до служителите. В съобщението той казва: „Не исках да се случва такова нещо и бих дал всичко, за да се върна назад и да направя нещата по различен начин.“ Той пише, че не е съзнавал докъде се простират позициите на маржовете на FTX, за да се стигне до срив от 51 милиарда долара в обезпеченията.

Бивш южнокорейски министър на финансите заяви, че правителството трябва да прибегне до намаляване на данъците и регулаторни реформи, за да избегне стагфлацията заради растящите лихви и запазващата се висока инфлация. Ю Ил Хо заяви пред Bloomberg, че политиците трябва да намалят корпоративния данък, да се отърват от бюрокрацията и да осъществят реформи на трудовия пазар.

"Сега, ние сме застрашени не толкова от инфлация, а от стагфлация. Как да се реши проблема с рецесията? Това е истински проблем и една истинска дилема", каза Ю Ил Хо, бивш министър на финансите на Южна Корея..

Европейският съюз смекчи предложението си за лимит на цените на руския петрол като отложи прилагането му и отстъпи от ключови разпоредби свързани с транспорта на петрол. Според документ предоставен на  Bloomberg, съюзът предлага преходен период от 45 дни преди въвеждането на лимита. Европейската комисия предлага и извънредно ограничение на цените на газа от 275 евро за мегават час, което е доста над настоящите цени.