Установи ли Nestle, че потребителите минават към по-евтини продукти

Марк Шнайдер, директор на Nestle

17:30 | 24 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Кога ще установите дали потребителите преминават към по-евтини продукти? Ако разгледаме траекторията на потребителските разходи, на кризата в издръжката за живот, в разходите за енергия през зимните месеци, кога смятате, че настъпи пика в трудностите за потребителите?

Когато говорим за евтини стоки, не забравяйте, че предлагаме не само висок клас марки – имаме марки в широк ценови обхват и когато търговията намалява, това не значи, че сме изгубили даден потребител.

Вероятно имаме привлекателно предложение в друг ценови регистър. Правим повече промоции по отношение на размера на опаковките с по-големи опаковки. При по-ниския ценови клас има известно възстановяване, защото повечето от брандовете там пострадаха по време на ковид – някои от снабдителните вериги не бяха така устойчиви както при високия клас продукти.

Възстановяването там вече започна и ще следим развитието на ситуацията с течение на зимата.

Предвид всички продукти и всички категории, които предлагате, коя категория според вас е по-устойчива на повишения в цените?

Като цяло категориите на кафето и грижите за домашни любимци са силно устойчиви. Знаем го от други кризи в миналото и от други пазари по света. Очевидно, към тези марки има силна привързаност и при настоящите обстоятелства, това вещае добро развитие.