Шефът на НАТО поиска още ПВО за Украйна

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

11:45 | 13 октомври 2022
Обновен: 11:55 | 13 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Приветствам предоставянето на системи за въздушна отбрана от страна на съюзниците в НАТО. Те са изключително важни, а също така приветствам и скорошното изявление на Германия и доставката на системи за въздушна отбрана от Германия за Украйна. Всички видяхме защо това е важно: ужасяващите безразборни нападения срещу украински градове, убийствата на цивилни, разрушаването на цивилна инфраструктура, както и атаките върху енергийната инфраструктура, които са сериозни предвид наближаващата зима.

Всичко това показва спешната необходимост от засилена въздушна защита в Украйна. Съюзниците осигуриха въздушна защита, но са ни нужни повече системи за въздушна отбрана – системи с малък обсег, с голям обсег, които да свалят балистични ракети, крилати ракети. Това са различни системи с различни възможности.

Украйна е голяма страна с много градове и ние трябва да увеличим доставките, за да можем да помогнем на Украйна да отбранява повече градове и повече територии от ужасяващите руски нападения срещу цивилното население.