Курода обеща да запази паричните улеснения

Вони Куин, Bloomberg

11:44 | 13 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Управителят на BOJ, Харухико Курода, обеща да запази паричните улеснения. Курода говори на годишната среща на Международния финансов институт във Вашингтон. Той защити политиката на банката и заяви, че инфлацията в Япония е различна от тази в САЩ и Европа и централната банка трябва да продължи с улесненията, за да гарантира инфлационната си цел. Той отново потвърди, че скорошната валутна намеса на банката е била правилна.

"Ние продължаваме с паричните улеснения, за да постигнем инфлационната си цел от 2% и ценовата стабилност като вървим по пътя на устойчивостта. Икономиката все още се възстановява от пандемията, така че ние трябва да продължим да подкрепяме икономиката, за да се възстанови", каза Курода.

Управителят на Английската централна банка, Андрю Бейли е подложен на натиск да удължи извънредната програма за изкупуване на облигации само час след като обеща в петък да прекрати подкрепата за пазара. Банката беше принудена до потвърди ултиматума на Бейли след като Financial Times писа, че в частен разговор централната банка е съобщила на банкерите, че крайният срок може да бъде удължен. Объркването предизвика сътресения на пазара, отслаби лирата и повиши доходността по облигациите.

 ОПЕК намали прогнозите за количествата петрол, които трябва да добие през това тримесечие с 440 хиляди барела дневно. Групата намали двойно и прогнозата си за ръста на глобалното търсене за периода. Спадът в потреблението на петрол показва мотивацията за договореното през миналата седмица съкращение от 2 милиона барела дневно от страна на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ.

Китай може да започне да внася царевица от Бразилия още през декември като част от усилията да намали зависимостта си от САЩ и да замени доставките от Украйна. Документи предоставени на Bloomberg показват, че около 45 бази, собственост на компании като Bunge и Cargill са били предварително одобрени от Бразилия за износ в Китай. Поскъпналите фючърсите на царевицата в Чикаго и силният долар принудиха Китай да потърси алтернативни доставчици.

Белият дом обмисля пълна забрана за руския алуминий като отговор на военната ескалация в Украйна. Bloomberg научи, че администрацията на Байдън разглежда няколко възможности, включително директна забрана или голямо увеличение на тарифите. Русия е вторият най-голям производител на алуминий в света след Китай.