Колко може да съкрати ОПЕК от производството

Ферейдун Фешараки, основател и председател на FGE

10:36 | 4 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

ОПЕК+ заседава в сряда във Виена. За пръв път лична среща от 2г. Очакваме 1 млн барела на ден намаления на производството, но това да не се отрази на динамиката на предлагането. Кажете ни какво мислите за това?
 

Намаление на производството с 1 млн барела на ден означава реално 300-350 хиляди барела на ден по-малко. Защото толкова много страни от ОПЕК не могат да изпълнят квотата си. Като получат нова цел, няма да имат нужните обеми.

ОПЕК има нужда според мен от 500 хиляди барела на ден реални съкращения. Това означава, че намалението трябва да е около 1,5 млн барела на ден или 1 млн барела на ден плюс Саудитска Арабия и-или ОАЕ да направят отделно, доброволно съкращение на производството.

Така че при 500 хиляди барела на ден съкращение можем да очакваме твърда цена от 90 долара за барел до края на годината.

Каква цена се опитват да защитават? Какво реално ще трябва да обявят, за да я защитят?

Ако не направят нищо, цените ще започнат да падат към 80 долара или под това ниво. Пазарът е мечи и настроението е понижено заради войната, заради тревоги от рецесия и локдауните в Китай.

Трябва да направят нещо, нямат друг избор.

Те искат да защитят цена над 90 долара за барел. За тази цел им е нужно намаление от 500 хиляди барела на ден или повече.

Колко е реалното намаление? Или трябва да обявят номинално 1,5 млн барела дневно намаление и да получат намаление от 500 хиляди барела. Или да намалят 1 млн барела на ден и освен това да се направят някои доброволни съкращения на производството от около 250 хиляди барела от саудитците.

Това би защитило цената над 90 долара, което искат.