САЩ са готови да предоставят още оръжие на Украйна

Джон Кърби, координатор на Съвета по национална сигурност на САЩ за стратегическите комуникации

10:34 | 4 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Разбира се, ще говорим за Украйна и Русия. Започваме с Украйна. Какво знаем за бойното поле – в североизточната част и около Харков и Лиман и на юг?

Украинците обявиха, че са превзели отново Лиман, който е жп възел, голям индустриален град в Донецка област и че руснаците искат да го използват за снабдяване на своите части в Източна Украйна. Това е значително развитие на ситуацията и на фона на толкова други напредвания на украинците в североизточната част на страната.

Това е в резултат на тяхната контраофанзива. Тя се оказа доста бърза.

Около Херсонска област украинците продължават да напредват. Там е по-умерено, не така драматично, както на североизток, но въпреки това напредват много сериозно с контраофанзивата си.

Кажете ни за времето. Важно ли е украинците да напреднат колкото могат преди есента?

Мисля, че се вижда от плана на президента Зеленски, че те внимателно отчитат времето в контраофанзивата си на изток и избират добро време за битки. Те знаят, и руснаците също знаят, че като започне зимата и особено в началото на новата година става студено и мокро, което прави маневрите много по-трудни.

Така че да, времето ще бъде определено фактор.

Каква е ролята на това, което осигурява САЩ? Одобрени са нови Himar, артилерийското оборудване, които ще бъде изпратено в Украйна.

Имаме допълнителни пакети за помощ. Ще видите, че в следващите няколко дни ще има ново съобщение. Преди около седмица обявихме друг пакет военна помощ, в който влизат допълнителни системи Himar и амуниции.

Мисля, без да изпреварвам официалните съобщения, че можем да очакваме още подобни системи да бъдат изпратени за Украйна от САЩ в бъдеще.

Ние поддържаме контакти с тях, говорим с тях почти всеки ден. Министър Остин говори с министъра на отбраната на Украйна само преди ден и половина. Те обсъдиха допълнителна военна помощ.

Така че САЩ ще продължава да оказва подобни оръжия и възможности за отбрана, които са подходящи за боевете, които водят. Както в Донбас, което е открит терен, който малко прилича на Канзас, както се описва. Много удобен за оръжия с дълъг обсег. Също и на юг – подобен терен и подобни нужди.