Течовете от Северен поток може да създадат климатично бедствие

Рейчъл Морисън, Bloomberg

15:49 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Знаем, че властите в Дания, където е мястото на течовете, смятат, че почти половината от газа, който се е съдържал в тръбопроводите, вече е изтекъл. Но те смятат, че ще отнеме време до неделя, за да излезе целият газ. И наистина, докато това се случи, ще бъде много трудно за властите да се доближат до газопровода, за да оценят щетите заради риска относно безопасността.

Газът нанася щети върху климата, но очевидно е и силно запалимо вещество. Така че е изключително опасно за всеки, за всякакви кораби да се приближават до този район в момента.

По какво се различава това от петролния разлив?

Наистина е доста различно. Можем да видим от снимките как газът бълбука по повърхността и след това се разнася във въздуха, което създава проблем за въздуха в околността. Не мислим, че от това, което експертите ни казват, ще има твърде големи щети за морския живот в района. Докато при петролен разлив има огромни щети върху всичко, което влезе в контакт с петрола и трябва да се извърши операция по почистване. В този случай е малко по-различно. Щетите са по-силни, когато газът се изпарява над водата.

Какви са следващите стъпки?

Трябва да изчакаме, докато целият газ излезе от тръбопровода преди да се проведат каквито и да било разследвания за това какво всъщност се е случило, какво е причинило щетите.

Знаем, че шведските власти са идентифицирали сеизмични събития, свързани с шум вероятно от експлозии, които е възможно да са причинили тези щети. И щом успеят да доставят оборудване там и да огледат, тогава всички ще могат да видят какво се е случило и евентуално ще могат да разпределят вината или да започнат да мислят кой е извършил този потенциален саботаж.