Мицотакис призова Ердоган да успокои риториката

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

20:20 | 26 септември 2022
Обновен: 20:28 | 26 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н премиер, разкажете ни малко за международните отношения. Тревожността в тях се е повишила малко, по-специално в Организацията на обединените нации. Имам предвид лидера на Турция. Знаем, че отдавна има враждебност между Турция и Гърция в някои отношения. Но знаем, че е имало разговори за присъединяване,  дори на престъпления срещу човечеството, отправени към Гърция от Турция. Вашият отговор? Как ви водят САЩ и Европа през това?

Ще имам възможност да отговоря на президента Ердоган, когато произнеса своята реч. Обвинявайки Гърция в престъпления срещу човечеството по въпроса за миграцията е просто абсурдно.

Абсурдно е, защото Турция е тази, която въоръжава мигранти много открито, много публично през последните две години и се опитва да ги насърчава и да ги изпраща към гръцката граница, опитвайки се да ги изтласка в Европа. Спасили сме десетки хиляди хора в риск в морето. Защитаваме нашите граници, тъй като имаме задължение да го правим.

Но също така зачитаме основните права. И трябва да работим с Турция по този въпрос, а не да приемаме Турция да ни сочи с пръст.

Видяхме, че как турската реторика срещу Гърция премина в кресчендо, което очевидно е неприемливо. Мисля, че това е казано на Турция от страна на ръководството на Европейския съюз, но също и от ръководството на САЩ. Не се нуждаем от друг източник на политическа нестабилност в източното Средиземноморие, докато водим война срещу Русия и се опитваме да подкрепим Украйна.

Защо го прави Ердоган, според Вас?

Мисля, че част от това е свързано с вътрешната му политика. Но това е негов проблем, а не мой. Географията ни е отредила да живеем заедно. И както съм му казвал много пъти, трябва да можем да дискутираме несъгласията си, но да го правим по цивилизован начин.

Поставянето под въпрос на суверенитета на съюзник от НАТО е очевидно неприемливо.

То не може да бъде толерирано от Гърция и по същество представя Турция като страна, която вече не е част от това, което наричахме западен съюз.

Така че президентът Ердоган отказва да се срещне с мен. Открито казах, че винаги съм отворен за дискусия. Но мисля, че е в интерес на регионалната стабилност да се успокои значително интензивността на реториката. Тя не помага на никого. Мисля, че не и на самия него, ако продължава по този път.