Лиз Тръс не очаква търговска сделка със САЩ

Лизи Бърдън от Bloomberg

15:30 | 21 септември 2022
Обновен: 18:00 | 21 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Лиз Тръс кацна тук, в Ню Йорк, за своята първа среща като британски министър-председател. Лизи Бърдън от Bloomberg се присъединява към нас с най-последните новини. Лизи, знам, че имаме репортер, който беше в самолета с Лиз Тръс, Кити Доналдсън и тя имаше доста новини за търговията и какво всъщност иска да постигне Лиз Тръс по време на пътуването си тук, в Ню Йорк.

Да, наистина. Изглежда, че търговска сделка със САЩ няма да бъде договорена в близко бъдеще.

Това беше нещо, което трябваше да бъде една от най-големите награди в короната  на възможностите след Брекзит.

Но въпреки че Тръс е бивш търговски министър и бивш министър на външните работи, тя не вярва да се получи. Не изглеждаше вероятно и при Доналд Тръмп, да не говорим за Джо Байдън, особено като се имат предвид отношенията ѝ с него относно Брекзит.  Много е интересно да се види как ще се развият нещата тази седмица.

Също тази седмица, но във вътрешнополитически план, очакваме минибюджета от новия финансов министър Куази Куартенг, който трябва да отговори на всички обещания за намаляване на данъците на Тръс от предизборната кампания, както и да обяви растеж от 2,5%. Така че наистина това е шансът да се реализира тръсономиката.

Да. Извънредно важна седмица за Лиз Тръс заради минибюджета от нейния финансов министър в петък. Но, разбира се, тя се среща и с Еманюел Макрон. Може би Байдън ще й зададе някои въпроси по Протокола за Северна Ирландия. Какво значение има тази седмица за Лиз Трус?

Огромно! Определящо за премиерския й пост. Трябва да даде тон на политиката си. Вече успя да вмъкне преди тъжната новина за кончината на кралицата енергийна помощ за потребителите. Сега има възможност да го последва с енергийна помощ за бизнеса.

Очакваме и съобщението как правителството ще се справи с натрупаните задължения в здравеопазването, които, може би допринасят за неактивността, която поддържа пазара на труда в затруднено положение.

Така че всичко това е възможност за Тръс да се справи с огромната икономическа криза, пред която е изправено Обединеното кралство.

Въпросът обаче е доколко ще увеличи заемите и самата инфлация, като се има предвид колко слаб е паундът. Миналата седмица той падна на дъно от 1985 г. за Трийсетата годишнина от Черната сряда.