Мажари за визията на Microsoft за дигитализацията в Азия, част 1

Ахмед Мажари, президент на Microsoft Азия

16:01 | 19 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Говорим за фирми, „родени в Азия“. Очевидно говорите за стартиращи компании тук, в Югоизточна Азия. Как се развиват и какво значение имат за Вас?

Благодаря ви, че ме поканихте. Югоизточна Азия и Азия като цяло е център на стартиращи компании. До четиридесет и един процента от стартъпите са в Азия и непосредствено след САЩ, 34% от инвестициите в стартъпи идват в Азия. Само с един пункт след САЩ. Така че това е доста важно.

Важно е, но предполагам, че сме във време, когато всичко се забавя. Очакваме глобална рецесия. Югоизточна Азия няма да бъде пощадена.

Имаме уникална възможност като Microsoft в този свят днес, където изграждаме цифрова устойчивост, за да гарантираме, че компаниите ще станат устойчиви. И виждаме, че технологиите растат като процент от БВП от 5% в началото на десетилетието до 10 %. Така че виждаме постоянни възможности за дигитализация.

И така, има ли конкретен сектор, който влага много повече пари и много повече инвестиции в технологии и разширяване на техните възможности?

Ще споделя с вас два бързи примера. Съвсем наскоро бях в Япония и в Кавазаки, където има производствена компания, която използва кухите лещи на Microsoft и използва цифрово побратимяване, за да създаде производителност. SNBC, която е друга банка в Япония, работи в Югоизточна Азия, за създаване на зелено финансиране. Това е и възможност да се създаде устойчива икономика в бъдеще.

Как го виждате по отношение на случващото се в Китай? Масовото забавяне е много по-бавно, отколкото повечето очакваха. Влияе ли това на инвестициите, които компаниите влагат в технологиите?

В Китай сме от около две и половина десетилетия и имаме около 20 000 служители.Той продължава да бъде важен пазар за нас. Но да се върнем към предишния Ви въпрос за инвестициите за бъдещето.

По същество вярваме, че технологиите ще дадат възможност на света да постигне напредък. И 150 милиона технологични работни места вероятно ще бъдат създадени до края на 2025 г. А това означава възможност за обществен напредък. Възможност за индустриите.