Williams: Имаме нужда от още тръбопроводи, част 2

Алън Армстронг, президент и директор на Williams

13:30 | 13 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очакванията са наистина високи, че САЩ ще изнася тонове LNG, проектите са в готовност и т.н. Ще можем ли да го направим? Ще отговорим ли за очакванията?

Добрата новина е, че в непосредствено бъдеще в Хейнсвил, щата Луизиана, където имаме много растящ капацитет за износ на LNG, много тръбопроводи, 1,8 млрд кубически метра проект, на име Louisiana Energy Gateway, той напредва.

Имаме и друг, наречен Gulf Run и евентуално още един, който ще се появи.

Много инфраструктура започва бързо да се строи, за да поеме газа от Хейнсвил и да го превърне във втечнен.

Освен това предлагането на природен газ от Пермския басейн, е в Тексас и следователно не влиза в третия регулаторен процес.

Тези два региона, Пермският и Хейнсвил са краткосрочни и ще ни помогнат. Но големият ни ресурс в САЩ е Марселъс и Уника. И трябва да намерим постоянно решение там.

Обяснете ми. Имаме 100 млрд кубически метра производство на природен газ на ден. Къде отива той? Какво става, ако не успеем да направим тези тръбопроводи, които са ни нужни от Марселъс и Уника? Няма ли да се появи сериозно регионално свръхпредлагане? В момента това звучи налудничаво на този пазар.

Няма да имаме. Производителите са достатъчно умни и преди също са се изправяли пред този проблем. Преди, когато произвеждахме повече, отколкото беше капацитетът на тръбата. Така че местните цени потънаха.

Няма да го повторят. Това са интелигентни хора.

Значи няма да се повтори..

Мисля, че може да се появи нещо краткосрочно, както в Хейнсвил в момента. Там забелязваме някои проблеми.

Но строителството тече в Североизтока.

Вижте, нашият бизнес изисква планиране и време.

Тръбопроводът Маунтън Вали, който всеки очакваше да бъде построен, той си има сертификат. Има си го. И пазарът, включително търсенето го очаква да се построи.

Това е много важен проект за износа на газа от Марселъс и Уника.

Така че като се оказа, че не е построен, изведнъж се оказахме без природен газ с около 2 млрд кубически метра на ден.

Така че мисля, че на въпроса ви – мисля, че ще го построим. Имаме проект на име Регионален енергиен достъп. Той е в период на 30-40 дни изчакване пред FERC, енергийният регулатор на САЩ. Би трябвало да имаме новини там.

Това ще изведе газ от Марселъс и Уника и ще помогне.