Фед забеляза признаци на забавяне в САЩ

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 8 септември 2022
Обновен: 13:10 | 8 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

В Бежовата си книга Фед обяви, че повишението на лихвите и затегнатият пазар на труда ще натежат над перспективите за американската икономика догодина, дори и при поява на признаци за намаляване на инфлацията. Докладът, който излиза 2 седмици преди всяко заседание на FOMC съобщава, че цените остават високи, водени от храни, ютилити и болнични услуги.

Вицепредседателят на Фед Лейл Брейнард каза, че централната банка трябва да вдигне цените до рестриктивни нива и предупреди, че рискът ще бъде двустранен в бъдеще. Изявлението последва ангажимента на друг член на Фед за борба с инфлацията. Членовете на Фед използват последните дни преди затъмнението преди заседанието, което започва в края на седмицата, за да уверят инвеститорите, че няма да се поколебаят.

"Ще полагаме усилия колкото е нужно за намаляване на инфлацията. Досега ускорено повишавахме лихвите до пика на предишния цикъл и ще необходимо още", каза Брейнард.

Bank of Canada повиши за четвърти пореден път лихвата в опит да свали инфлацията от 40-годишния връх. Централната банка повиши основната лихва със 75 базисни пункта до 3,25%. Сега Канада има най-високата лихва от всички големи развити икономики. Властите обявиха, че ще продължават да вдигат лихвите в близките месеци.