Младежката безработица в Китай расте

16:30 | 15 август 2022
Преводач: Мария Попова

 

От десетилетия, да се сдобиеш в Китай с диплома от университет се считаше за сигурен път към по-високи приходи. Но това се променя. Политиката за нулев ковид в страната в съчетание с натиска над някои частни компании тласна младежката безработица до 20%. Това означава около 15 милиона китайци на възраст между 16 и 24 години, които са безработни. Сред засегнатите е Лиу Цян. Тя не може да си намери работа въпреки, че скоро се е дипломирала.

"След дипломирането ми, компаниите, които ме бяха интервюирали ми казаха, че са съкратили работни места и не наемат служители. Това ми казаха от две компании. От „Човешки ресурси“ ме попитаха дали бих приела по-ниско заплащане спрямо поисканото от мен и аз казах „не“. Мисля, че 8 хиляди юана (1 200 долара) месечно преди данъци е приемливо. Не е много, нали?", казва Лиу Цян.

Разбитите амбиции след младежите са силен предупредителен сигнал за управляващите, които може да се сблъскат с 2-3% спад в китайската работна сила и по-слаб икономически растеж в резултат на това.

"В бъдеще ще сме изправени пред предизвикателствата на технологиите. Несигурността на трудовия пазар може дори да нарасне. За студентите в университета най-важното е възможността да се адаптират", казва Джън Чънган, Capital University of Economics and Business.