Китайската централна банка изчерпва ликвидността за седми ден

Вони Куин, Bloomberg News

20:23 | 3 август 2022
Преводач: Мария Попова

Китайската централна банка изтегля пари в брой от националната банкова система за седми пореден ден – най-продължителния период от февруари насам. РВОС е изтеглила 18 милиарда юана от 25 юли до сега, което са 2,7 милиарда долара. Това става след като слабото търсене на заеми доведе до излишък от пари в системата. Така се помогна и на 7-дневните репо лихвите да достигнат до най-ниското си ниво от над 7 години.

Управителят на Хонконг Джон Ли получи най-ниското одобрение за лидер през последните 10 години. Ново допитване показа, че едва 45% от хората изразяват доверие в Ли, който е изправен пред строгите ковид ограничения, натежаващи на икономиката. Това все пак е по-добър резултат отколкото този на Кари Лам, която започна с 52% одобрение и напусна поста със 17% одобрение.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в петък с турския президент Реджеп Ердоган. Те ще говорят за деблокирането на износа на зърно от Украйна. Това става след като първият кораб, пренасящ зърно отплава от Одеса в понеделник след посредничеството на Турция и ООН. Беше съобщено, че двамата лидери ще обсъдят и ситуацията в Сирия.

Президентът Джо Байдън е избрал ръководител на усилията за справяне с маймунската шарка в САЩ. Робърт Фентън, който беше управител на FEMA ще бъде координатор в борбата с маймунската шарка. Повишаващият се брой случаи принуди Калифорния и Илинойс да се присъединят към Ню Йорк и да обявят извънредна епидемична ситуация. В понеделник, общият брой на случаите в Съединените щати нарасна до 5 800 души.