Фрейзър Хоуи: Войната в Украйна няма да е кратка и Китай е в неудобно положение

Фрейзър Хоуи, автор на „Червеният капитализъм“ и „Приватизирането на Китай“

08:02 | 2 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Говорихме си преди малко, че последният ни разговор беше през март. Фокусът беше върху руската инвазия в Украйна. Ситуацията в световен мащаб и ситуацията в Китай в икономически план се влошиха оттогава насам. Харесва ми репликата Ви, че очакванията Ви са малки и очаквате да бъдат изцяло изпълнени?

Да, така мисля. Нямаше чести срещи на високо равнище с Байдън, а би трябвало да има. Двамата лидери трябва да разговарят редовно. Има много спорни моменти. И не виждам да има някакво движение по някой от тях, независимо дали става дума за война или търговия, дали за ковид.

Изберете си тема и в рамките на нея имате предложеното от Пелоси пътуване до Тайван, което ако не друго, то поне е дразнител. И човек си мисли какво реално може да се получи?

Но когато става въпрос за Тайван, Хонконг, правата на човека в Синдзян, търговската конкуренция, това винаги ще бъде една група проблеми, които вероятно са пречка за най-голямата стратегическа конкуренция между държавите в наше време. Как те могат най-добре да се ориентират в рамките на тези ограничения и противоречивите, кръстосани течения, за да могат да постигнат резултат, така че да се постигне напредък в тези отношения?

Разбира се. На първо място те трябва да разговарят. Идеята е, президентът на САЩ и Китай да водят редовен диалог, защото има много проблеми, които не се решават  и със сигурност са само се влошават. Тъжно ми е, когато погледнем...

Войната в Украйна няма да е кратка. Ще се проточи още дълго време. Китай е в много неудобно положение. И мисля, че това ще доведе до много дългосрочни отрицателни странични ефекти за страната

Важно е Байдън и всеки чуждестранен лидер да продължат да казват истината на китайския лидер, защото в крайна сметка той е заобиколен от хора, които се съгласяват с него за всичко. Не мисля, че той получава особено противоречива картина, особено тази година, тъй като той ще се опита да стане пожизнен император.