BoJ запази лихвата и предупреди за ръста

Катлийн Хейс, Bloomberg

12:42 | 21 юли 2022
Преводач: Мария Попова

Ключовият годишен индикатор на инфлацията на японската централна банка е над 2%, но като цяло не се предприемат някакви ходове за корекция на политиката.

Може да се каже, че няма абсолютно никакви ходове по политиката. Още преди заседанието знаехме, че управителят Харухико Курода нееднократно заявяваше, че все още има рискове за японската икономика заради затварянето в Китай, заради влиянието на ковид върху икономиката и че тя все още се нуждае от стимули, особено за малкия бизнес. Те оставиха лихвата на минус 0,1%, запазиха целевата доходност по 10 годишните държавни облигации и ще продължат ежедневно да купуват облигации.

В интерес на истината, те казаха и че няма да се поколебаят да увеличат стимулите, ако се наложи.

Да, инфлацията е с тенденция за покачване, но рисковете за икономиката могат да понижат растежа. Ако анализираме инфлацията, основният показател е цените на потребителските стоки без храните и той е над 2%.

Те повишиха прогнозата за базовия индекс на потребителските цени от 1,9 на 2,3%, но дори и при повишени разходи на потребителите и негативните последици от ковид, няма да се поколебаят да въведат още стимули, ако са нужни.

Ето нещо и за индонезийската централна банка – 14 от 36 икономисти очакват да няма промяна, но тези 14 очакват повишение от 25 базисни пункта. Те заявиха, че ще се опитат да намалят държавния дълг, а това се счита за предвестник на повишаване на лихвите. Така че, повишението все още не е изключено. Продължаваме да следим централните банки.