Китай налага първата задължителна ваксина

Ришад Саламат, Bloomberg

12:38 | 7 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

От жителите на Пекин ще се изисква да представят доказателство за ваксинация, за да влязат в някои обществени места, считано от следващата седмица. Това е първият път, когато Китай налага изискване за ваксинация, докато властите се опитват да потушат последната епидемия и се надяват да увеличат броя на ваксинираните хора на възраст над 60 години. Столицата съобщава само за четири местни случая на ковид в сряда.

Но в Хонконг служителите предупреждават, че последната епидемия на вируса в града се влошава. Броят на заболелите от ковид в болниците на Хонконг се е удвоил през последните седмици, като регистрираните нови случаи на ден са две хиляди. Според болничните власти продължаващото нарастване на броя на пациентите може да принуди болниците да прекратят основните медицински грижи. Новият лидер на Хонконг Джон Лий заяви, че градът не може да, цитирам, „да лежи по гръб“ в битката си с ковид.

Китай порица Съединените щати за това, че настояват съюзниците им да спрат да продават технологии за производство на чипове. Китайският външен министър обвини Вашингтон в, цитирам, „технологичен тероризъм“. Това стана след като Блумбърг съобщи за усилията да се ограничат продажбите на оборудване за Пекин. Източници твърдят, че Съединените щати лобират пред Холандия и Япония да спрат доставките на ключови технологии за китайските производители на чипове.

Сега към Филипините, където тази година може да се отбележи по-бавен темп на растеж, тъй като новата администрация на Маркос е изправена пред множество предизвикателства. Министърът на финансите Бенджамин Диокно прогнозира ръст на БВП за цялата година от 6.5% до 7.5%, което е по-ниско от предишните 7% до 8 %. Икономиката се бори с ускоряващата се инфлация и рекорден дълг в началото на шестгодишния мандат на президента Фердинанд Маркос - младши.

Това бе поглед към първите заглавия.