Gas Vista за европейските доставки на газ

Лесли Пати-Гусман, основател и президент, Gas Vista

18:30 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Последен въпрос. В Брюксел смятат, че много скоро Северен поток-1 скоро ще бъде спрян на 7 или 11 юли за поддръжка. Тя може да продължи доста време. А руснаците може да си кажат, че има и други тръбопроводи, като Северен поток-2, защо не го включите и него? Колко натиск ще има за включването на Северен поток-2?

Северен поток отдавна е горещия политически картоф. Войната в Украйна влоши прогнозата за пускане отново на този газопровод.

Въпреки това европейските ще трябва да решат колко са готови да пожертват за войната като последици за икономиката си и бъдещето на индустрията си. Особено Германия.

Германия е най-голямата индустриална икономика, нейната експортна индустрия зависи от десетилетия от евтиния руски газ. А сега трябва да преосмисли цялата си стратегия за внос и енергиен микс.

Мисля, че въглищата ще са неизбежни. Подновяването на Северен поток-2 ще бъде крайна мярка и сега не е на дневен ред тази година. Ще има много въглища. При възможност ядрена енергия. Рестарт и удължаване на експлоатацията на ядрените централи.

Така че има много други възможности преди пускането на Северен поток-2.