Германия може да спасява Uniper

Ванеса Дезем, Bloomberg

16:30 | 4 юли 2022
Обновен: 17:58 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Германското правителство продължава преговорите с газовия гигант Uniper и дава сигнал, че разглежда отново инструментите за държавна помощ, разработени в пандемията за спасяване на големи компании като Lufthansa. Чухме нещо подобно вече от ING. Ще научим повече от Ванеса Дезем. Uniper е един от най-големите вносители на руски газ в Европа. В какво състояние е компанията след като Москва засега е намалила 40% или повече от доставките за Германия? Знаем, че Uniper се принуди да излезе на спот пазара и да купи още.

Така е. Последиците са, че Uniper наистина е голяма компания. Една от най-големите европейски ютилити компании. Освен това има гигантски операции в търговията, доставя на хиляди индустриални компании и общински ютилити доставчици.

Тук въпросът е дали е твърде голяма, за да се провали?

Правителството и всички в  сектора се опасяват, че ако този тип компания не успее да се справи, има опасност от заразяване на местните ютилити доставчици.

Малките доставчици в Германия осигуряват енергия директно до потребителите.

Така че това е рискът, който правителството открива в момента.

Сега Uniper наистина трябва да купува природен газ на спот пазара. Това е супер скъпо.

Ще ви дам пример: миналия месец имахме увеличение от 50% на цените. Така това е наистина голяма финансова тежест за тази компнания.

Вие казахте какви са неприятностите на Uniper и че това може да се окаже системен риск за германската икономика или ютилити сектора. Как може да помогне германското правителство на Uniper?

Добър въпрос. Това се обмисля в момента. Идеята зад тези разговори е че този тип компании, включително и Uniper са под натиск заради обстоятелства, за които не са виновни.

Така че правителството вече каза, че много иска да помогне. Сега се обсъжда предложението на Uniper за заем от KFW, банката за развитие в Германия или дори инвестиции в акции. Това би помогнало.

Има и друг начин да се направи. Мнозина тук смятат, че правителството трябва да помисли как да овладее енергийните цени за всички потребители, за да можем да всички да споделим бремето помежду си в Германия.

Те се опитват да решат как да го направят.

Енергийните компании лобират и се опитват да убедят правителството  да направи така, че да не фалират от по-високите разходи, които им излизат.

Правителството би могло от своя страна да добави такса в сметките на потребителите, за да компенсира фирмите. Това би било споделяне на тежестта между всички.

Това са някои от идеите, които се обсъждат в момента.