Bain Capital: Няма нужда да се правите на герой

Джонатан Левин, инвестиционен директор, Bain Capital Credit

15:41 | 1 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Трудно ли се правят в момента анализи? Трудно ли е да се управляват събитията? Защото, честно, както се шегувахме преди малко за 60-те, сигурно отдавна не съм бил така объркан.

Има много за анализиране. Когато анализирате трябва да се уверите, че имате надеждни данни, поредица от адекватни данни в широкия спектър на това, което търсите.

Инфлацията, както казвате, не е единствена. Това са обобщение от много други. Едно от тях, което ние следим, това са различните компоненти. Какво става общо в икономиката? Какво става в компаниите от нашия портфейл?

Не реагираме от гледна точка на данните. Търсим поредица от данни.

Някой път хората си мислят, че трябва да направят това или онова. Друг път просто трябва да замръзнеш и да гледаш какво става. Да се увериш, че ако твоят анализ те обърква, че няма да инвестираш, докато не се убедиш къде е точната стойност, какво трябва да направиш. И второ, по-добре да изградиш повече защита и да разбереш къде и в какво може би грешиш.

Как да го направиш, ако трябва да изчакаш някаква препоръка, без значение дали най-големия риск е инфлацията или рецесията, за да го направиш както трябва?

Не съм сигурен, че трябва да имаш препоръка за тези неща, а по-скоро да се увериш, че купуваш неща, които можеш да притежаваш въпреки тези неща, които стават.

Че си достатъчно капитализиран, за да можеш да оцелееш както при икономически спад, така и в инфлация.

Разбирам, че очевидният контра аргумент би бил, че ще купиш доста по-малко неща. Това е вероятно вярно.

Второто е, че всичко се свежда до оценките.

Когато гледам кредитните спредове, там очевидно има по-голямо разширяване отпреди.

Ако те предсказват по-високо ниво на дефолти, ако купуваме днес кредити и да кажем, че кумулативното очаквано ниво на дефолти е 20% за следващите 5г, но има само 12% дефолти, тогава това е добра покупка. Защото сте купили при добра оценка.

Затова се опитваме да постигнем много по-широко маржини, отколкото преди и ако смятаме, че инфлацията ще съсипе дадена компания или че тя може да оцелее в рецесията, вероятно ще обърнем повече внимание на тези неща в момента.

Няма нужда да се правите на герой.