Lombard Odier за цената на петрола

Сами Чаар, главен икономист, Lombard Odier

13:45 | 29 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Саудитското правителство похарчи стотици милиарди долари в последните 5г, като вземаше средства от петрола по различни причини. Цената на петрола се възстанови от известно време, данните ни показват вече, че връщането на резервите поне в това отношение не се случи. Какви заключения си правите тази сутрин?

Че имат много работа, за да продължат да диверсифицират икономиката в други бизнеси, което е тенденция в целия регион. Те знаят, че приходите от цената на петрола ще са несигурни в предстоящото десетилетие. Много ясно, че трябва да продължават да подкрепят икономиката и да я водят в някои други посоки. Да диверсифицират финансите, бизнеса. Това са дългосрочни инвестиции.

Това е продължаване на диверсификацията извън петролния сектор.

Затова много ясно, че всякакви допълнителни пари, които получават от петролния сектор, трябва да инвестират в икономиката, а не да ги пазят като резерв.

Отчасти цените на петрола над 100 долара са добрата новина за ОАЕ и Саудитска Арабия. ОПЕК пропусна да достави 500 млн барела на пазара. Един от факторите е рискът от рецесия, който е много ясен за пазарите. Каква е връзката с натиска надолу върху цената на петрола спрямо подценената ескалация на войната между Русия и Украйна?

Това е най-важното.

За цената петрола. Тук става дума за предлагане. Вече над 5г. Търсенето сравнително слабо се отразява заради шока от ковид.

Основното в последно време винаги е било предлагането.

Днес и вероятно в следващите 18 месеца ще става въпрос повече за търсенето. Било защото има недостиг на предлагането, защото традиционните доставчици нямат много допълнителни запаси, но и защото имаме проблема с Русия.

Но главно фокусът се насочва към търсенето. Дали ще има рецесия или не, въпреки че вероятно ще имаме леко свиване в САЩ и вероятно и в Европа. Така че наистина най-важния фактор, който води цените на петрола е търсенето в контекста на сравнително слабо предлагане.

Ние запазваме прогнозата между 100 и 120 долара. 120 долара към края на годината. Но определено и спад до около 100 долара през 2023г при тези проблеми с търсенето.