Безработните в САЩ стигнаха плато

Майк Маккий, Bloomberg

14:00 | 24 юни 2022
Обновен: 16:53 | 24 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Нещо странно: трета поредна седмица молбите за помощи за безработица в САЩ се оказаха 229000. Миналия месец бяха ревизирани леко нагоре.

Очакванията бяха за 226000. Но навлязохме в период, в който увеличението им замръзна и остава на същите нива.

Мнозина се чудят дали ще има изненади, които са засилят опасенията от рецесия.

Бихме могли да го очакваме, защото ако се върнем в историята на рецесиите, молбите за помощи за безработни растат с наближаването на рецесия.

Те растат и във времена без очаквана рецесия, но определено растат и преди нея. Така че ако в момента са без промяна, едва ли нещо такова предстои.

Точно това каза и Джей Пауъл вчера: нищо такова не предстои.

Вие сте геният Майкъл Маккий. Ако седяхте до председателя Пауъл, какво бихте му казали за другите проучвания? Дали показват също силна икономика? Джолтс и останалите проучвания, които четете.

Те показват много силна икономика на труда. За това говори Фед. Джолтс очевидно казва, че има страшно много нови работни места, които не са заети и затова ако си загубите работата, вероятно по-лесно ще намерите друга. Е, има редица фактори, но все пак има толкова много работа.

Въпросът е, че компаниите започнат да замразяват плановете си за наемане на служителите и да обявяват новооткритите работни позиции, защото смятат, че ще има рецесия. На Джолтс им е трудно да го отчетат, защото това са забавени обявления.

Всичко е данни.