Тай: Митата за Китай остават лост в преговорите

Вони Куин, Bloomberg News

11:07 | 23 юни 2022
Обновен: 12:23 | 23 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Американският търговски представител Катрин Тай каза, че митата за китайски внос за 300 млрд долара са важен лост и са полезни в преговорите. Тай направи коментара на фона на дебата в администрацията на САЩ дали митата да бъдат запазени. Пред конгресмени Тай каза и че има граници в мерките за намаляване на инфлацията чрез промени в митническия режим.

"Митата за внос от Китай са според мен значителен лост и един търговски представител никога няма да се откаже да има такъв. Трябва да използваме по-ефективно да използваме инструментите си, трябват ни и нови. Трябва да използваме съвсем нов подход", каза Катрин Тай, търговски представител на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин критикува санкциите, които увеличават глобалните икономически трудности. В речта си на срещата на Брикс в Пекин Си не спомена изрично САЩ, но каза, че някои страни политизират и използват като оръжие световната икономика, което причинява страдания. Той предупреди и да не се търси конфронтация и каза, че НАТО е отговорен за антагонизирането на Русия.

Китай одобри план за насърчаване на това, което определи като правилно развитие на платежния и финтех сектора. На среща, водена от президента Си Дзинпин бе подкрепено усилване на регулациите за големите платформи за плашания. Натискът на Пекин над технологичните компании създаде напрежение във всички сектори – от онлайн образованието до гейминга.