Какво може да постигне Байдън при посещение в Саудитска Арабия

Джеймз Джефри, бивш посланик на САЩ в Ирак

20:55 | 16 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво реално смятате, че президентът Байдън може да се надява да постигне при посещението си в Саудитска Арабия?

Изключително много, Дейвид, и благодаря, че ме поканихте. Нека се върнем към това, което вашите зрители току-що чуха от Блумбърг за американските и европейските финансови пазари. Кризата на фондовия пазар и финансовия сектор днес е до голяма степен резултат от войната в Украйна. От недостига на петрол и проблемите по веригата на доставките, особено на зърнените култури. И това, което прави президентът Байдън прави, е да подкрепи целия Близък изток. След това ще посети Израел, а в Саудитска Арабия няма да се види само със саудитците, а с всички шест държави от Персийския залив, емирства и кралства - йорданците, иракчаните и египтяните. Това са всички наши съюзници в Близкия изток. Той им казва преди всичко имаме нужда държавите от Персийския залив изрично да увеличат износа на въглеводороди. Второ, имаме нужда да ни подкрепите срещу Русия, така че да можем да доведем тази война и икономическите последствия, както и убийствата и разрушенията до край. И на трето място, в замяна на това аз се присъединявам към вашата програма за овладяване и възпиране на Иран, което е единственото нещо, което обединява всичките 10 арабски държави и Израел.

Очевидно имаме ОПЕК и ОПЕК+ с Русия. Дали ОПЕК+ ще издържи на този конфликт на Русия с Украйна?

Вярвам, че ще издържи, но само ако Русия признае, че саудитците и другите държави в ОПЕК+ ще трябва да се съобразят до известна степен с президента Байдън. Той, Съединените щати и американската армия е там 911. И живеят в опасен район. Те също така знаят, че докато Русия може да е техен приятел на петролните пазари, тя е екзистенциална заплаха за глобалния ред, включително глобалния търговски ред, от който те са се възползвали. Така че в крайна сметка мисля, че президентът Байдън с този мъдър ход ще получи това, което иска.

Значи президентът Байдън би искал да увеличи производството на петрол. Какви са някои от другите въпроси, които предстоят? Предполагам, че ще говорят много за г-н Хашогги, който беше един от проблемите. Но какво ще кажете за неща като Йемен?

В момента в Йемен има прекратяване на огъня. Байдън ще обсъди с двете най-засегнати страни Саудитска Арабия и Емирствата как да поддържат това прекратяване на огъня. Как да се гарантира, че този процес ще се придвижи от замразен конфликт, какъвто беше през последните няколко години към някакви решения. Това също така служи да покаже, че администрацията на Байдън е готова да се противопостави на Иран, тъй като Иран е дълбоко замесен в подкрепата на въстанието срещу правителството на Йемен и нанася удари чрез свои подставени лица в Йемен, цели многократно и Саудитска Арабия и ОАЕ. Това е важна част, но той ще говори и за влиянието на Иран в Ирак, с иракското правителство и всички други държави. За ситуацията в Сирия и общите рискове от ядрената програма на Иран, които в момента са на вниманието на всички, като се започне от израелците.