Линднер: ЕС може да събере 18 млрд евро помощ за Украйна

Кристиян Линднер, министър на финансите на Германия

18:13 | 20 май 2022
Преводач: Мария Попова

Работите по това непрекъснато вече три дни, но това комюнике е важно. Кажете какво ще съдържа по отношение на Украйна? Вие казахте, че те имат нужда от пари в брой в краткосрочен план.

Ние трябва да гарантираме способността на Украйна за самоотбрана. Ние сме тук и набираме финансиране, за да осигурим платежоспособността на украинското правителство.

Изглежда ще бъдат събрани над 18 милиарда евро в подкрепа на Украйна в този решаващ исторически момент. Смятам, че това е добър знак, че държавите от Г-7 застават рамо до рамо с Украйна, защото те не защитават не само себе си – те защитават нашите ценности.

Самият вие заявихте, че Украйна ще се нуждае от план Маршъл, от мащабно възстановяване. Но в краткосрочен план, Германия се ангажира с 1 милиард евро, но в комюникето ще бъдат обявени 18 милиарда – откъде идва финансирането за разликата между 1 и 18 милиарда? Дали това е Г-7, има ли и европейски пари, каква е комбинацията?

Това е Г-7. Например, включваме 7,5 милиарда долара, за които гласува американския Конгрес, плюс европейски програми и всичко това възлиза на над 18 милиарда. Ако използваме и възможностите на МВФ, то смятам, че в обозримо бъдеще, още през следващия месец, не би трябвало да украинското правителство да се притеснява за финансирането на държавните нужди.

Тоест, вие твърдите, че през следващите три месеца украинското правителство няма да има проблеми с плащанията по основните си нужди, не виждате финансови проблеми за страната?

За обозримото бъдеще, за следващия месец, според мен проблемите са решени. Ние сме в готовност да следим ситуацията, но за момента мисля, че отбелязахме много важен непредък по гарантиране ликвидността на Украйна.