Сен очаква Европа да продължава да плаща в рубли за газ

Амрита Сен, основател и директор Проучвания, Energy Aspects

12:54 | 19 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да минем към въпроса за природния газ в Европа. ЕС вече казва, че не може да се плаща в рубли, а Русия твърди, че това иска. Видях статия във Financial Times, че Eni може да пренебрегне това нареждане. Къде сме в момента с предлагането на природен газ и въпроса дали за него може да се плаща в рубли?

Това продължава от известно време, но не само Eni, а и някои други също излязоха и казаха, че ще продължат с плащанията. Специални условия има, трябва да се плаща за газа през банка, като парите след това се обръщат в рубли и се пращат на Русия.

Смятаме, че това ще продължи.

Подчертахме, че има около 9 млрд куб.м потенциални газови контракти, които може да бъдат приключени преди края на годината, защото трябва да се подновят, но голямата част, приблизително над 30 млрд куб.м ще продължават и плащанията ще се правят без оглед на това, че ЕС казва, че не може да се плаща с рубли за газа.

Ако има още ограничения за покупките на петрол или природен газ от Русия, естествено се появява следният въпрос: откъде може да дойдат тези горива? С какво ще бъдат заместени? Да започнем със САЩ. Тук производителите са доста дисциплинирани и казаха, че няма да увеличават производството. Очаквате ли това да продължи и с ръста на цената, ще има ли ръст и на американското производство?

Американското производство расте, но не до предишните нива, когато петролът беше на 100 долара. Отчасти това се дължи на дисциплината на производителите, както видяхме в сезона на отчетите, който току-що приключи.

Въпреки че цената е близо до 100 долара, насоките не се повишиха, освен от един-двама големи производители на петрол. Това е показателно.

Освен това, въпреки че го искат, услугите на петролните полета са най-голямото препятствие в момента. Като бях там преди няколко седмици, видях колко голям недостиг на работна ръка има. Колко малко оборудване, стомана, цимент.

55% от сондажните тръби и щанги в света са от руска стомана.

Има реално затягане при услугите на петролните полета, което вероятно е подценено и без връзка с цените и капиталовата дисциплина на американските производители тази година ще им е трудно да увеличат производството.

За догодина вече започнаха да правят предварителни поръчки, така че нещата може да се подобрят леко. Тогава ще се намеси капиталовата дисциплина, повече, отколкото тази година.