Ferrovie не очаква повишение на билетите за влак и заплатите

Луиджи Ферарис, директор на Ferrovie Dello Stato

16:30 | 18 май 2022
Обновен: 19:44 | 18 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за ситуацията в момента? Ръстът на заплатите не следва инфлацията. Има доста силна криза на жизнения стандарт. Колко трудно ще стане за италианската икономика? 

Както казвате, намираме се в период, в който трябва да се справим най-вече с инфлацията и със снабдяването на суровини. Но въведохме правилните според нас мерки, за да намалим удара от ръста на суровините, за да позволим инфраструктурните инвестиции, които правим, особено във Ferrovie.

Не очакваме в следствие на това последици върху изпълнението или на строителството, което сега планираме за близките месеци.

Лично аз вярвам, че в средносрочен план очакваме да има поглъщане на този инфлационен удар. Но трябва да се справим и с покупателната способност на работниците. Особено може да имаме някакъв натиск над заплатите в близките месеци и потенциално ръст на дълга.

Но трябва да се съсредоточим и да продължим да инвестираме в инфраструктура, защото това е един основните начини за подкрепа на ръста на икономиката.

Тези разходи за инфраструктура и инвестиционни планове са ясни. Но когато става дума за инфлационните разходи, ще вдигнете ли цените в бъдеще според инфлацията?

Голяма част от програмата ни за капиталови разходи се поема от италианското  правителство. Успяхме с дългосрочните проекти в пълния им срок от 5-10 години.

Въпросът е, че днес сме изправени пред силно поскъпване на суровините. Моментът, когато това ще се отрази на разходите ще бъде в близките месеци и години. Защото нямаме политика на амортизация не в компанията, а при доставчиците.

Затова вярвам, че е важно да дадем сигурност в дългосрочен план за възможностите да се покрият очаквания ръст на разходите.

Не изключвам и възможността този ръст да бъде поет отново в близките месеци и години. Понеже работата ще продължи с години ..

Ако ви разбирам добре, вие вдигате цените на билетите и заплатите на служителите си според инфлацията, така ли?

Не. Не очакваме повишение на билетите за влак и на заплатите. Казвам, че голяма част от нашия план е финансиран от италианското правителство с публични средства. Затова правителството увеличава очакваните разходи на проектите, за да подкрепи продължаването на бизнеса.

Затова е важно да се даде сигурност на доставчиците ни.

Въпреки това в дългосрочен план очакваме тези повишения да бъдат абсорбирани. Затова новите правила, които ще бъдат определени от някой закон, ще предвиждат възможността за намаляване на разходите според цената.