Кулеба: Оставете Путин сам да намери как да си спаси честта

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

11:11 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте Франция и трябва да ви попитам, защото в последните дни се води огромен дебат дали както се сговори Еманюел Макрон е предложил на Зеленски да изостави някои територии, за да спечели мир. Французите отричат да е имало такова нещо. Някой някога казвал ли ви е – имам предвид глобалните лидери – да оставите Крим? Или изтока? Били ли сте под такъв натиск?

Не съм присъствал на разговорите, които моят президент споменава, разговорите с президента Макрон. Не мога да коментирам това.

Но преди 24 февруари тази година, когато започна войната, да, имаше. Те не настояваха, но някак си проучваха възможностите какво може да е решението, от какво може да се откаже Украйна, за да се споразумее с Русия.

Искам да бъде ясно и всички, които гледат новините от Украйна, как руските войници извършват жестокости и как руската армия разрушава градовете ни, да разберат, че не бива да се обвинява Украйна за това. Това е непровокирана война.

Нито Украйна, нито Европа, нито НАТО, нито САЩ са провокирали Путин да направи това, което прави.

Затова той трябва да поеме пълна отговорност за това.

Търсенето на резервни варианти за спасяване на честта на Путин е просто грешка.

Оставете Путин сам да си намери как да си спаси честта.

Трябва да ви попитам и за НАТО. През уикенда Финландия и Швеция обявиха, че искат да влязат. Мнозина казаха, че са добре дошли. Сигурно можеше да се избере по-добър момент за вас, след като не получихте посрещането, което очаквахте. Разочарован ли сте? Натъжен ли сте? ЕС, който е зад нас, това ли е най-добрата ви надежда? Отказахте се от НАТО, сега ЕС ли ви остава?

Вярвам, че Украйна е най-добрата надежда на ЕС. Защото вижте как се промени Европа в последните 2 месеца и половина.

В началото на войната усещането беше, че НАТО е силно и може да действа и да постигне резултати. А единственото, което ЕС може да направи е да изразява различни степени нае тревога. Публични изявления.

Войната доказа, че нещата са съвсем различни.

Именно НАТО като съюз, като институция може да направи много малко, ако изобщо може да направи нещо.

Съюзници да, те са много силни, коалицията на желаещите, които са част от алианса много силно помагат. Никога няма да забравим как ни подкрепят.

Но НАТО като съюз не направи нищо.

Санкциите на ЕС дадоха силни политически послания, икономическа подкрепа, финансиране на военна помощ за Украйна.

ЕС е водещата сила. Съюз, който може да оформи бъдещето на Европа.

Украйна им даде шанса да покажат, че могат да го направят.