Инфраструктурата е ключ към по-ниските цени на горивата

Джо Байдън, президент на САЩ

13:47 | 11 май 2022
Преводач: Мария Попова

Цените на бензина и дизела са рекордно високи, но вие все още не сте призовали американците да потребяват по-малко. Вие самият сте почитател на влаковете. Не сте ли обмисляли кабинетът ви да призове американците да шофират по-малко и да ползват обществен транспорт?

Ако семейството ви е като моето, не е нужно да му го казвате. Те правят всичко възможно рядко да посещават бензиностанциите. Например, едно от нещата, което много би помогнало, макар че ще отнеме време, е проектозаконът ни за инфраструктурата.

Истината е, че в момента в страната няма особен избор на транспорт. Ако живеете на североизток и пътувате между Балтимор, Вашингтон, Ню Йорк и така нататък, то вие нямате голям избор.

Нямате особен избор от други средства за транспорт, за локален транспорт. И се оказва, че пътуването ни струва колкото самолетен билет, колкото пътуване със самолет заради цените на бензина. Това е процес, процес, по който аз съм последователен – снижаване на цените и преминаване към възобновяема енергия, така че да не сме толкова зависими.

Моят план вече е задействан. Поведох света и държавите, които искат да се присъединят към нас да координират най-голямото освобождаване на държавни петролни резерви в историята. 240 милиона барела, които да подсилят световното предлагане.

У дома, в Съединените щати производството на петрол и газ е близо до рекордни нива. Факт е, че произвеждаме повече местен петрол през първата ми година като президент, отколкото през първата година на моя предшественик.

За по-нататъшното снижаване на цените, администрацията ми разреши продажбата по бензиностанциите през лятото на биогориво местно производство.

Това не беше разрешено до сега. Така ще намалим зависимостта си от вносен петрол и безразсъдни автократи като Путин.

Работя с Конгреса, за да приемем ключовия закон за инвестиции в бъдещето на чистата енергия.

 От данъчни облекчения за компаниите произвеждащи възобновяема енергия, до данъчни облекчения за семействата, за да направят домовете си енергийно ефикасни.

Разговарях с десетки ръководители на американски компании за комунални услуги, включително Southern Company, American Electric Power и други и те ми казаха лично, че потвърждават, че ако приемем инвестициите, които предлагам комуналните сметки на семействата незабавно ще се понижат с 500 долара годишно по предварителни изчисления.