Moderna: иРНК платформата показа на света силата на платформите

Нубар Афеян, съосновател на Moderna

12:10 | 28 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Когато погледнем Flagship и какво се опитвате да правите в момента, каква е следващата фаза? Вие предоставяте иРНК. Вече минаха две години с ковид. Върху какво насочвате вниманието си по-нататък?

Франсин, страхотно е да съм тук, още повече лично в студиото. Flagship е компания, която изгражда много компании в биотехнологичната индустрия. Много нови разработки произлизат от новите ни открития за болестта. Създаваме комбинирани платформи между конкуренти и нови видове лекарства и диагностика. Голямо разнообразие от различни неща вървят едновременно. Иновациите ускоряват нещата и правим големи скокове. Така че работата е в процес на развитие.

Иновации благодарение на иРНК или иновации, които щяха да станат така или иначе, които може би са забавени поради ковид?

иРНК платформата показа на света силата на платформите. В биотехнологиите нямаше такова нещо като платформа. Това е общ инструмент, който може да се използва за много и различни програми. Това едновременно прави възможна работата на програмите и служи за пример на другите платформи, които разработваме и бихме очаквали да имат подобен ефект. Една група инвестиции, която идва с дузина нови продукти.

Знам че ви питах много пъти по време на пандемията и се чудя дали има промяна. Как се промениха нашите взаимоотношения, но също и тези между правителствата и здравеопазването? Положителният аспект е, че сме много по-наясно с това, а негативният аспект е, че има много повече хора, които са антиваксъри.

Да, това са две крайности. Онова за което са отговорни правителствата е да осигурят ниво на здравна сигурност, която признахме през последните две години и тя беше ниска.

Надявам се, че пандемията ще помогне да се повиши нивото на здравната сигурност. Особено преди следваща заплаха. Но от друга страна, както казахте, това бе силно политизирано и в резултат хората се опасяват, че това е начин на политическо изразяване дали искат или не искат да носят маска, дали да си поставят ваксина или не.

Разбира се ако живееш сам това е индивидуален избор, но ако живееш в общност, в общество, способността ти да повлияеш върху здравето на останалите и огромна, както видяхте и сте права, не само трябва да мислим за настоящето но и за близкото бъдеще, когато дългосрочните последици от ковид, засегнали милиони хора, ще натежат на здравеопазването ни.